Verdorie, ik hoor de buren
Geluidshinder of lawaai is een belangrijk probleem dat onze levenskwaliteit sterk vermindert. Lawaai van buren is, na wegverkeerslawaai, de meest voorkomende vorm van geluidshinder in Vlaanderen.
Geluidsoverlast kan aan de basis liggen van gezondheidsproblemen zoals slapeloosheid, stress en oververmoeidheid.
Stoor je je de buurgeluiden, of vinden de buren dat je teveel lawaai maakt? In beide gevallen kan een verhelderend gesprek in een ontspannen sfeer een uitkomst bieden. Met meer begrip voor elkaar en enkele eenvoudige maatregelen is het overlastprobleem meestal snel opgelost.
Hou niet alleen rekening met de geluidssterkte, maar ook met de frequentie, de tijdsduur en het tijdstip waarop je luidruchtige activiteiten uitvoert. Zo vinden veel bewoners het aanvaardbaar om doordeweeks vanaf 8 uur geluid te horen, maar op zondag wil men liever langer van de rust genieten. Hou ook rekening met de studenten in jouw buurt door tijdens de examenperiode luidruchtige activiteiten te beperken.
Hier geven we je tips om geluidsoverlast door muziek en contactgeluiden te vermijden.
Muziek
Draai je muziek, zet die dan niet te hard en doe het op een aanvaardbaar tijdstip. Deze tip geldt zeker als je muziek speelt in uw tuin, maar ook binnenshuis kan jouw muziek de buren hinderen. Houd ramen en deuren dicht en laat de bassen niet de hogere tonen wegdrukken. Zet eventueel een koptelefoon op.
Als je een muziekinstrument bespeelt, overleg dan met je buren op welk tijdstip je hen het minste stoort. Doe, tijdens het spelen, ramen en deuren dicht.
Speelt je piano? Dan kunt je onder de poten trillingsdempers plaatsen.
Een elektrisch versterkt instrument, kan je aansluiten op een koptelefoon. Met een koptelefoon kan je oefenen zonder hinder te veroorzaken.
Spreek samen af op welk tijdstip en hoelang muziek geen probleem is en op welke plek de apparatuur het beste kan staan. Bijvoorbeeld zo ver mogelijk bij de woonkamer of slaapkamer van de buren vandaan.
Doe eventueel samen een luisterproef om de aanvaardbare geluidssterkte te bepalen van tv, stereo, enz.
Door je buren op de hoogte te brengen van geplande feestjes (je kan hen natuurlijk ook uitnodigen!), kan je reeds veel problemen vermijden. Zet de muziek ook nooit zo hard dat je het geluid moet overschreeuwen.
Contactgeluiden
De grootste boosdoeners bij contactgeluiden zijn harde vloeren. In combinatie met hard schoeisel is geluidshinder zelfs bij normaal woongedrag onvermijdelijk. De enige oplossing is om binnenshuis pantoffels te dragen of op sokken te lopen.
Viltdopjes onder de poten van stoelen en tafels voorkomen hinderlijke schuifgeluiden.
De trap op rennen is ook een bron van burenlawaai. Doe het rustig aan en plak halfronde traptapijttegels op de houten tegels. Knallende deuren kunnen worden voorkomen door viltstrookjes of schuimrubberen tochtstrips in de deurstijl te plakken.
Ook een klemmende deur is irritant: stel de scharnieren bij om het klemmen te verhelpen.
Hou huishoudelijke apparaten zoals (vaat-)wasmachines vrij van woningscheidende wanden en zet ze op speciaal daarvoor bestemde rubberen doppen of tegels.