Francophone? Vous trouverez le textre en français ici
Door Spiere lopen twee gewestwegen met zwaar en snel verkeer. Daarnaast ligt het grote Robecijnplein er enigszins verlaten bij. De relatie met het prachtige landschap is er wat zoek. Daarom kiest het gemeentebestuur voor de herinrichting van het plein, met steun van het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling. Vooraleer de werken op te starten, controleren archeologen de ondergrond op mogelijke sporen uit het verleden. Op woensdag 16 juni is iedereen welkom op een infomoment met duiding over zowel het archeologisch onderzoek als de geplande werkzaamheden.
Het gemeentebestuur nodigt je uit voor een infomoment op woensdag 16 juni 2021. 2 sessies worden voorzien om 14u en om 15u van max 20 personen met mondmasker.
Inschrijven op voorhand is verplicht en kan via onderstaand webformulier:
Uitgangspunten herinrichting
De uitgangspunten voor de herinrichting zijn:
- Het plein blijft een plein
- Van parkeerterrein tot multifunctioneel plein
- Weelderig wandelen
- Een groene kerkheuvel
Het Robecijnplein wordt nu vooral gebruikt als parkeerterrein en logistieke ruimte voor bussen. Dit is door de jaren heen ingeburgerd in het beeld van Spiere. We laten het dan ook min of meer met rust en behouden grote delen van de kasseien. We ruimen hier en daar wat op, nemen vervelende obstakels weg en organiseren de functies beter. Want het plein heeft heel wat potentieel: het is een begin- en eindpunt van wandelingen en buslijnen, er is voldoende plaats voor allerlei activiteiten en het is de uitgelezen link met het landschap en de Spierebeekvallei. De gemeente wil van de publieke ruimte in de kern dan ook graag een visitekaartje maken.
Van droom naar plan en van plan naar uitvoering
De werken starten nog deze zomer, midden augustus 2021. De gemeente Spiere-Helkijn voert het eerste deel uit, het tweede deel wordt door het Agentschap Wegen en Verkeer gedaan. De ambitie is om de werken tegen december 2021 af te ronden.
De kostprijs van de werken is geraamd op 500.000 euro. Alleen het deel dat de gemeente zelf realiseert, betaalt de gemeente ook zelf. Daarvoor kan ze bovendien rekenen op subsidies van Europa in het kader van plattelandsontwikkeling (PDPO). Zo dient Spiere-Helkijn zelf nog netto 250.000 euro te financieren.
De gemeente maakt van de heraanleg handig gebruik om tegelijk de nutsleidingen te vernieuwen. De openbare verlichting wordt vervangen door ledlampen en we verzwaren het stroomnet zodat we klaar zijn voor het opladen van elektrische auto’s. De leidingen worden ondergronds gebracht en we vernieuwen ook de waterleidingen en kabels.