Na de verkiezingen - initiatiefrecht

Gepubliceerd op maandag 14 oktober 2024

Het gemeentelijk hoofdbureau heeft zijn activiteiten afgerond. De resultaten van de verkiezingen van 13 oktober 2024 voor de gemeenteraad zijn bekend. De zetelverdeling is als volgt:

PRO8587  11 zetels   868   stemmen 86,7 %
HORIZON 8587 0 zetels 118 stemmen 11,8 %
VDV 0 zetels 15 stemmen 1,5 %

 

Initiatiefrecht

De stemmenkampioen van de grootste lijst krijgt na de lokale verkiezingen het initiatiefrecht om een meerderheid te vormen.

Deze verkozene krijgt 14 dagen de tijd om een meerderheid te vormen vanaf de dag die volgt op de dagtekening van het proces-verbaal van de verkiezingen.

Slaagt de houder van het initiatiefrecht er niet in om binnen een periode van 14 dagen een coalitie te vormen door de indiening van een gezamenlijke akte van voordracht van schepenen, dan gaat het initiatiefrecht over op de verkozene met de meeste naamstemmen van de 2e grootste lijst en zo verder.

Het initiatiefrecht neemt een einde:

  • als de houder van het initiatiefrecht een meerderheid heeft gevormd door de indiening van een gezamenlijke akte van voordracht voor de schepenen
  • als elke houder van het initiatiefrecht dit recht heeft uitgeput
  • uiterlijk op de 3e dag voor de installatievergadering van de gemeenteraad die gepland is op woensdag 4 december.

Het initiatiefrecht gaat over naar de stemmenkampioen van de volgende lijst in afnemende volgorde van lijstgrootte als:

  • de houder van het recht binnen de voorziene termijn van 14 dagen geen gezamenlijke akte van voordracht voor schepenen heeft ingediend
  • de houder van het initiatiefrecht via een verklaring van afstand aangeeft dat hij afziet van zijn recht.

 

Als het initiatiefrecht overgaat, start de volgende periode van 14 dagen de dag nadat de handeling die het initiatiefrecht doet overgaan, zich voordoet.

Omdat het initiatiefrecht start op 14 oktober 2024 is de vervaldag (= de laatste dag van de periode) van de eerste periode een zondag. Hierdoor wordt de vervaldag verplaatst naar de eerstvolgende werkdag, namelijk maandag 28 oktober 2024.

 

Wie is nu aan zet?

Initiatiefnemer Mathias GOOS (PRO8587)
Looptijd initiatiefrecht van 14/10/2024, einde initiatiefrecht op 28/10/2024
Gezamenlijke akte
van voordracht
 
Verklaring van afstand  

Bekijk de volgorde in Spiere-Helkijn in het zogenaamde formulier G86

 

Verdeling leden van het bijzonder comité voor de sociale dienst (BCSD)

Het BCSD telt zes leden in Spiere-Helkijn + de voorzitter. De OCMW-raadsleden bepalen wie daarin zetelt aan de hand van een akte van voordracht. De voorgedragen kandidaten leggen dan de eed af op de installatievergadering van woensdag 4 december.

Het aantal zetels per partij wordt bepaald in verhouding tot het aantal zetels dat elke lijst heeft binnen de OCMW-raad. 

De 6 zetels gaan naar lijst PRO8587


Aanwijzing van de burgemeester

De verkozene met de meeste naamstemmen die behoort tot de grootste coalitiefractie wordt de burgemeester. Hij/zij legt de eed af op de installatievergadering als aangewezen-burgemeester. De gemeenteraad stelt daarna de Vlaamse Regering in kennis zodat de benoemingsprocedure kan opgestart worden.